Mixen van groepen

Voor al mijn fietsen (en dat zijn er 6) gebruik ik schakelmateriaal van Shimano, aangevuld met een enkele shifter van SRAM (gripshift). Slechts op een enkele fiets houd ik me aan de richtlijn alles van één groep te hebben. Voor de andere fietsen blijf ik net zo lang experimenteren tot ik de juiste combinatie te pakken heb. Basis is dat ik er (zoals bij bijna al mijn projecten) niet te veel geld voor uit wil geven.

Daarom hier eerst maar eens een overzicht van de fietsen en wat ik daar op heb zitten:

– mijn woon-werk fiets, een Trek X500 uit 2008. Deze is in de originele uitvoering, dus 3×9, volledig Shimano Deore.

– Mijn oude racefiets, een groene Koga Miyata uit de jaren 70 of 80 met 2×7. Achter een Shimano Exage 300Ex derailleur en voor de originele Shimano 600 voorderailleur. Op het stuur zitten de Gripshift SRT200-11 en de SRT300-71 shifters respectievelijk links en rechts. (de foto is al wat ouder. Inmiddels heeft de fiets als tweede kleur diverse blauwe details, zitten er SPD pedalen op, is het zadeltasje vervangen door een kleiner moder en is de achterderailleur vervangen door de bovenstaande)

– Mijn nieuwe racefiets (ben ik nog aan het samenstellen), een rode Stevens Aspin uit ongeveer 2008 met 3×8 versnellingen. Achter een al wat oudere shimano 105 derailleur met korte kooi en voor een shimano 105 derailleur uit 2011. De shifters zijn van een mountainbike en staat eigenlijk niets meer op dan Shimano. (wellicht zoek ik het exacte typenummer nog een keer op). Op beide racefietsen geef ik de voorkeur aan een recht stuur, dus zitten er ook geen racefiets shifters op.

– Mijn oude mountainbike, een rood-witte Giant Boulder met 3×9 versnellingen. Achter een Shimano LX derailleur, voor een Shimano Altus en Shimano Deore verstellers. In de praktijk een prima combinatie.

– Mijn nieuwere en grotere mountainbike, een zwarte Stevens met 3×9 versnellingen. Achter een Shimano XT derailleur, voor een Shimano Alivio en Shimano LX verstellers. Ook die combinatie functioneert in de praktijk uitstekend.

IMG_4547  IMG_4549 [640x480] IMG_4551 [640x480] IMG_4552 [640x480]

– Mijn zelfgemaakte ligfiets, een gele Flevobike Racer achtige fiets met 1×6 versnellingen. Een heel oude Shimano Altus derailleur en een oude versteller zonder index!