Een oude HP LaserJet 2100 laten werken op een Imac

Lang geleden kocht ik op de rommelmarkt een toen al oude HP LaserJet 2100. Deze heeft sindsdien uitstekend op de windows PC’s gewerkt. Ik gebruikte een Sweex printerserver waarmee ik de Centronics aansluiting kon omzetten in een netwerk aansluiting.

Helaas lukte het mij niet hiermee ook vanaf de Apple Imac (OSx 10.6) te printen. Na lang zoeken kwam ik er destijds achter dat deze printserver geen OSx ondersteunde.

Toen ik onlangs op weer een rommelmarkt een oude HP Jetdirect EX plus tegenkwam besloot ik toch nog maar weer eens poging te wagen.

Op internet vond ik al snel dat deze inderdaad samen zou kunnen werken met de Imac en hoe  ik dat zou moeten doen (http://hints.macworld.com/article.php?story=20090913165040424).

Het resetten van de Jetdirect bleek echter een probleem en ik vermoed dat me dat ook niet echt is gelukt. Uiteindelijk heb ik ‘m via een switch gewoon in het netwerk gehangen en met ColaSoft Macscanner zag ik dat er een nieuw MAC adress was aangemeld. Ik had blijkbaar het geluk dat er geen vast IP adres in was gezet en dat hij nu van de DHCP server in mijn netwerk een IP adres had gekregen. Daarmee kon ik via telnet de sessie opzetten en de benodigde gegevens wijzigen. En inderdaad, de Imac kon verbinding maken met de printer! Alleen wat er geprint werd was niet echt wat ik bedoelde. Nadat ik op de Imac bij de printerinstellingen het besturingsbestand had gewijzigd van HP laserjet 2100 Series naar HP LaserJet 2100 – CUPS – Gutenprint V5.2.6 werkte het naar behoren!