Audio vanaf een TV via oude versterker

Al een flink aantal jaren geleden ben ik overgestapt op digitale TV.  En dat in een combinatie van een losse tuner en een oude beeldbuis tv. Voor het geluid gebruikte ik een scart kabel waaraan twee RCA connectoren zaten om het geluid “af te tappen”. Dit geluid ging naar de gewone versterker en op die manier hadden we goed geluid bij de tv. Met een afstandbediening, die meerdere apparaten tegelijk kan bedienen, werden zowel tv, tuner als versterker aangestuurd. Dat ging goed totdat onlangs de oude tv het volledig begaf.

De nieuwe led tv, een Samsung UE32ES5500,  heeft ook scart en dus kon alles hetzelfde opnieuw worden aangesloten. Maar helaas blijkt deze tv het beeld dat over scart binnenkomt iets te vertragen waardoor het geluid en het beeld niet meer synchroon lopen. Deze vertraging heeft waarschijnlijk te maken met de extra processen in de tv die bewegingen soepeler moeten laten lopen. Hoe dan ook, er moest naar een oplossing worden gezocht.

Daarvoor moest worden gekeken of de TV één of meerdere audio uitgangen heeft. En dat blijkt het geval:

  • een digitale optische uitgang.
    Maar omdat mijn oude versterker geen optische ingang heeft heb ik daar helaas niets aan.
  • Een HDMI ARC? Mogelijk heeft dit toestel een HDMI met Audio Return Channel. Er zitten immers 3 HDMI ingangen op en het vermoeden bestaat dat de tweede HDMI ingang een ARC functie heeft. Bij duurderee Samsung tv’s staat dat bij de HDMI uitgang vermeld en bij dit toestel niet, dus waarschijnlijk niet. Bovendien heeft mijn versterker helemaal geen HDMI ingang en al zeker niet met ARC functie, dus ook dat is geen optie.
  • Koptelefoon aansluiting. Die zit er gelukkig op en deze heb ik in eerste instantie dan ook aangesloten op een ingang van de versterker. Hierdoor is het echter niet meer mogelijk om de tv zonder de versterker te gebruiken omdat de TV speakers worden uitgeschakeld zodra er een stekker in de koptelefoon aansluiting wordt gedrukt. En dat is jammer wanneer je “gewoon even TV wilt kijken”.
  • Audio output op de Scart uitgang? Op pin 1 en 3 hoort audio out te zitten met ground op pin 4 (bron wikipedia)

    File:SCART Connector Pinout Color.svg

    Dit blijkt inderdaad te werken, maar alleen het geluid dat door de TV zelf wordt geproduceerd wordt hier overheen gestuurd. Dus het geluid van een aangesloten DVD speler of een externe tuner niet. Bij gebruik van de CI+ module komt over de TV wel het geluid van de TV en van de apps en media speler die Smart TV bevat. Deze oplossing is dus uitstekend totdat je een DVD wilt spelen. Weliswaar kan het geluid dan rechtstreeks van de DVD speler naar de versterker worden gevoerd,maar dan zit je met een vertraging tussen beeld en geluid. Iets wat je juist met een film niet wilt hebben. Dus voor die gevallen beperkt het geluid zich tot dat van de TV zelf of er moet gebruik worden gemaakt van de koptelefoonaansluiting van de TV.