Twee beamers op één PC

De afgelopen periode ben ik druk geweest met het verwezenlijken van een Powerpoint presentatie op twee beamers. Deze twee beamers presenteren dan naast elkaar waarbij het beeld over beide wordt gespreid. Het lijkt eenvoudig wanneer je een grafische kaart hebt met twee uitgangen, maar de werkelijkheid blijkt anders.

Er zijn eigenlijk twee scenario’s:

  • Je hebt een grafische kaart met twee video uitgangen en met Windows kun je je bureaublad over deze beide schermen delen
  • Je hebt een speciale Matrox of ATI Eyefinity kaart die voor multiple displays is gemaakt en hierbij ook de benodigde software bij levert.

Bij Standaard Windows functionaliteit.

Helaas speelt Powerpoint een presentatie in principe maar op één scherm/beamer af. Op het tweede scherm laat het dan automatisch een navigatievenster zien. De enige manier die ik heb kunnen vinden is het gebruik van extra software, waarbij vooral Powershow van Officeone goed voldeed.

Een speciale grafische kaart

Een speciale grafische kaart introduceert extra resoluties voor je scherm, dus bij twee schermen voeg je de resoluties in de breedte samen. Je computer denkt dat de beide schermen echt één scherm zijn. Dat biedt de mogelijkheid om de presentatie gewoon te tonen op dat ene grote scherm.

De problemen

Grote problemen ontstonden eigenlijk pas op het moment dat niet een scherm maar de beide beamers waren aangesloten. Afhankelijk van bepaalde (mij nog niet bekende) instellingen bleven de beide beamers blauw projecteren. Ze zagen een VGA signaal, maar kregen geen beeld binnen. Opnieuw opstarten hielp niet, allerlei toetscombinaties ook niet. Zodra er echter een gewoon scherm werd aangekoppeld kwam daar gewoon beeld op. Vandaar uit kon ik het beeld weer delen met één beamer, het scherm weer vervangen door de andere beamer en het beeld daar weer mee delen. Het opstarten van de PC wordt wel op beide schermen getoond, maar zodra Windows het bureau blad moet laten zien is er niets. Dus de vraag is wat voor instellingen Windows opslaat waardoor het de beamers niet automatisch van het juiste signaal voorziet? Tot op heden heb ik het nog niet opgelost en gebruik het extra gewone scherm als “work-around”…