Garmin Etrex Legend versus een Garmin Edge 605

Na jaren met heel veel plezier gebruik genaakt te hebben van een Garmin Legend als navigatie/fietscomputer heb ik onlangs besloten een Garmin Edge 605 als tweedehandsje op de kop te tikken. En dan blijkt dat die oude legend toch wel een heel goed apparaatje was.

cf-lg

Garmin Etrex Legend

Ik ga hier graag in op de verschillen en begin bij de technische feiten.

Technische details

Grootte: De Legend is 5,1 x 11,2 x 3 cm ,  de  605 is  5,1 x 10,9 x 2,5 cm. het verschil dus met name in de hoogte. Daar zit een halve centimeter verschil in.

Schermgrootte: Qua oppervlak zijn ze met 15,1 cm2 even groot. De Legend heeft 160 x 288 (= 46080)  pixels, de 605 176 x 220 (= 38720) pixels. De nieuwere 605 heeft dus minder pixels en daarmee een lagere resolutie.

Batterijen: De legend vraagt 2 AA batterijen, de 605 heeft een oplaadbare vaste Li-Polymeer accu. Officieel moet die het daarmee 15 uur volhouden. Bij de legend is dat waarschijnlijk afhankelijk van het merk en type van de gebruikte batterijen, maar Garmin zelf zegt dat deze 18 uur meekunnen.

Garmin Edge 605

Garmin Edge 605

Interface: Een groot en belangrijk verschil is dat de Legend alleen een seriële RS232 verbinding heeft en de de Edge 605 een USB verbinding.

Geheugen: De Legend heeft slechts 8 MB geheugen. Er staat een “world map” op en officieel kunnen er nog meer kaarten op. De Edge 605 kan een micro SD kaartje herbergen waar extra kaarten op kunnen worden geplaatst.

Extra functies: De Edge 605 heeft een aantal extra functies ten aanzien van training, maar de belangrijkste vind ik zelf dat op basis van adressen zelf een route kan bepalen. Dat kan de Legend niet

Mijn ervaringen

De Legend werd door mij gebruikt om routes te registreren, maar ook om deze via de computer te maken of te downloaden en deze dan op het apparaat te zetten en te rijden. Daarbij moet onderscheid worden gemaakt tussen routes en tracks. Routes worden opgebouwd uit punten waarbij bij elk punt wordt aangegeven wat de hoek is tussen het vorige en het volgende punt. Op de Legend zie je dat in beeld met een pijl. Een track is het zogenaamde kruimelspoor. Dat zijn heel veel puntjes op de kaart en de Legend kan dit spoor alleen maar weergeven.

Als je fietst en je hebt het maken van logs aan staan dan bewaart de Legend het kruimelspoor. Hierdoor zie je op het scherm een lijntje op bouwen wat aangeeft waar je bent geweest. Dit spoor kun je uploaden naar je computer, maar je kan ook een nieuw spoor vanaf de computer op de Legend plaatsen. Je ziet dan zo’n spoor op het scherm en het enige wat je moet doen is er voor te zorgen dat jij, aangegeven door een pijltje, op dat spoor (track) blijft. Je kunt aangeven in welke richting je hem wilt volgen, maar enig effect daarvan heb ik nooit gezien. Je moet immers alleen maar op dat lijntje blijven.

Ik heb enkele malen geprobeerd routes te gebruiken. Maar ik kon er het voordeel niet van zien ten opzichte van het gebruik van een kaart met daarop een track.

Ik heb nooit de moeite genomen een minimalistische kaart te vinden die ik er bij op kon zetten. De wereld kaart die er op zit toont plaatsnamen en belangrijke wegen. Dat geeft voldoende oriëntatie om te weten waar je ongeveer bent. Je hebt op dat moment een helder en overzichtelijk scherm met niet te veel verwarrende informatie. Het is zeer prettig en eenvoudig om hiermee een track te rijden.

Om de tracks te kunnen up- en downloaden ben je voor de Legend aangewezen op een seriële interface. Die kom je op moderne computers niet meer tegen. Dus moest ik er een RS232 – USB converter tussen zetten. Daarvoor gebruik ik er een van Prolific. Helaas is de ondersteuning voor de versie die ik heb gestopt bij Windows Vista. Windows 8 en 10 willen echter telkens modernere drivers installeren waar mee het niet werkt. Om die reden moet ik telkens als ik hem aansluit de driver weer corrigeren naar de oudere versie. Lastig, maar te doen.

Het programma “Basecamp” van Garmin wil de Legend met seriële interface niet meer kennen. Om die reden moet gebruik worden gemaakt van het inmiddels ook niet meer onderhouden “Mapsource” van Garmin. Hiermee kunnen de tracks worden ingeladen en worden verzonden naar de Legend. Het resulterende bestand kan wel met Basecamp worden geopend en bewerk.  Na wat speurwerk is het mij ook op Windows 10 gelukt Mapsource werkend te krijgen en de Legend aan te kunnen sluiten.

Het grote nadeel van de Legend is dat je een tocht van te voren moet voorbereiden. Je maakt in Mapsource of Basecamp een mooie tocht aan en download die naar de Legend. Het is niet mogelijk onderweg een doel in te stellen en de Legend daar de weg naartoe te laten bepalen. Weliswaar is het met de hand mogelijk allerlei coördinaten in te voeren, maar dat is monnikenwerk.

Daarmee komen we op de Edge 605. Deze kan dat namelijk wel. Hij heeft weliswaar wat tijd nodig om zo’n route te berekenen, maar het lukt. Toch is de Edge 605 daarmee niet meteen veel beter dag de Etrex Legend. En dat om de volgende redenen:

  • Een oplaadbare accu gaat weliswaar misschien langer mee dan twee AA batterijen (hoewel dat volgens de originele specificaties niet zo is), maar een paar extra AA batterijen neem je eenvoudig mee. Als je een paar goede oplaadbare batterijen koopt kost het je verder ook niet telkens nieuwe batterijen. Door het gebruik van de AA batterijen is de levensduur van het apparaat niet beperkt.
  • De 605 heeft weliswaar een transflective scherm, maar heeft echt wel achtergrondlicht nodig. De Legend niet. Bij daglicht is die zonder extra verlichting uitstekend af te lezen.
  • Kleuren zijn leuk, maar een scherm met uitsluitend grijstinten blijkt aanmerkelijk scherper te zijn.
  • Het kunnen gebruiken van kaarten is heel handig bij de 605. Echter zijn de straatnamen veel te groot en staan ze bijzonder storend continu in beeld. Mij interesseert de straatnaam eigenlijk niet zo, maar weghalen is mij nog niet gelukt. De enige manier is het detailniveau terug te brengen. Maar dan zie je ook de kleine straten zelf niet meer.
  • Ik heb op de 605 nog niet kunnen vinden hoe ik een track alleen maar in beeld krijg. Het lukt me alleen maar door er overheen te navigeren, maar dan bedenkt hij daar ook allerlei instructies bij die die heel onhandig in beeld zet (over de kaart heen). En de track andersom rijden heb ik ook nog niet kunnen instellen.
  • Om de tocht te loggen moet je het echt met start en stop aanzetten. Ronduit jammer. Het is waarschijnlijker dat ik hem vergeet aan te zetten dan dat ik het erg vind dat een oude track wordt overschreven.
  • De 605 kent heel veel trainingsopties. Ik heb nog geen idee wat ik er mee moet…

 

Mijn voorlopige conclusie:

Als je je tochten thuis wilt voorbereiden en goed overzicht wilt houden dan is het gebruik van een oude Legend zeer aan te bevelen. Wil je tijdens een tocht een nieuwe route bepalen, dan zal de keuze op iets als de Edge 605 moeten vallen.